Jak działa świat? Письмовник Michaiła Szyszkina - Skotnicka, Anna (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Anna Skotnicka Uniwersytet Jagielloński, Kraków, Poland aniaput@gmail.com JAK DZIAŁA ŚWIAT? ПИСЬМОВНИК MICHAIŁA SZYSZKINA Streszczenie Rozważania dotyczą ostatniej powieści współczesnego prozaika rosyjskiego Michaiła Szyszkina. Przedmiotem zainteresowania jest sposób przedstawienia przez autora mechanizmów funkcjonowania świata. Ponieważ pisarz w swojej twórczości niejednokrotnie odwołuje się do tradycji antycznej, właśnie z tej perspektywy przeprowadzono analizę jednej z dwóch linii powieści, a mianowicie egzystencjalnej. odwołując się do wypowiedzi Heraklita oraz Marka Aureliusza, a także ich interpretatorów, zwrócono uwagę na zasadę enantiodromii i harmonii w opowieści o losach człowieka XX wieku. Analiza dowodzi, że pisarz dekonstruując binarne opozycje, nie rezygnuje jednak z przekonania o niewzruszoności podstaw świata. HOW DOES THE WORLD WORK? LETTER BOOK OF MIKHAIL SHISHKIN Summary This paper is dedicated to the last novel by the modern Russian writer Mikhail Shishkin. The main focus of the analysis is put on the technique of the presentation of the mechanisms of the world. Keeping in mind the writer’s interest in the Ancient tradition, the author of this study examines one storyline of Letter Book in the light of thoughts of Heraclitus and Marcus Aurelius. Special attention is paid to such principles as enantiodromia and harmony in storytelling concerned with twentieth-century characters. The analysis demonstrates that Shishkin, while describing lives of his characters, tends to deconstruct binary oppositions, but at the same time, does not relinquish his belief in the firm foundations of the world.