O pewnym leksykalno-gramatycznym precedensie: substantywacja przymiotnika круглый - Kiklewicz, Aleksander (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Aleksandeer Kikleewicz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn, Poland aakiklewicz@gmail.com O PEWNYM LEKSYKALNO-GRAMATYCZNYM PRECEDENSIE: SUBSTANTYWACJA PRZYMIOTNIKA КРУГЛЫЙ Streszczenie Autor analizuje nowe zjawisko w leksyce współczesnego języka rosyjskiego — funkcjo-nowanie przymiotnika круглый ‘okrągły’ w znaczeniu grupy wyrazowej футбольный мяч ‘piłka nożna’. Zjawisko to jest obserwowane w tekstach pisanych reportaży sportowych w Internecie — w trybie on-line (później te teksty są archiwizowane na portalach sportowych, np. takich jak http://www.football.kulichki.ru). Autor wykazuje, że substantywacja przy-miotnika круглый stanowi szczególny, wyjątkowy przypadek na tle systemu języka oraz zachodzących w nim procesów innowacyjnym — zarówno pod względem semantycznym, jak i gramatycznym. Zgodnie z zaproponowaną w artykule hipotezą pochodzenie derywatu круглый tłumaczy się wpływem żargonu, a mianowicie slangu odeskiego, który jest ufundowany na polsko-ukraińskim substracie językowym. ONE LEXICAL-GRAMMATICAL INCIDENT: SUBSTANTIVIZATION OF RUSSIAN ADJECTIVE KRUGLYJ Summary The author explores the new phenomenon in the modern Russian language — the use of adjective kruglyj with the meaning of the noun mjach. This phenomenon is observed in the written texts of football reportages on the Internet, on-line. The author shows that the semantic and grammatical aspect of metonymic use of the adjective kruglyj is an anomaly because it is not in accordance with the Russian processes of derivation. The author believes that the reason for this phenomenon lies in the stylistic and expressive function of the occasional metonymy, and shows that the source of accusative form of adjective kruglyj identical with genitive form is a slang of odessa, which was been formed on the Polish-ukrainian linguistic substratum.