Temat żydostwa w poezji Jurija Kuzniecowa - Kaznaczejew, Siergiej (Przegląd Rusycystyczny, 2013)
Siergiej Kaznaczejew Литературный институт им. А.М. Горького, Mokva, Russian Federation prz.rus@op.pl TEMAT ŻYDOSTWA W POEZJI JURIJA KUZNIECOWA Streszczenie Artykuł poświęcony jest trudnemu aspektowi twórczości wybitnego rosyjskiego poety Jurija Kuzniecowa. Badacze rzadko podejmują tę kwestię, co skutkuje tym, że stanowi ono jedną z najsłabiej rozpoznanych w spuściznie poety. Autor zmierza do obiektywnego i precyzyjnego opisu tego skomplikowanego problemu. Tezy interpretacyjne są tu bardzo starannie powiązane z materiałem egzemplifikacyjnym. THE PROBLEM OF JEWS IN YURI KUZNETSOV’S POETRY Summary The present paper is devoted to a complex aspect of the creative work of the outstanding Russian poet of modernity Yuri Kuznetsov. Researchers have not often referred to this topic, and it refers to the number of little-investigated the pages of the creative heritage of the poet. The author of the article managed to objectively and accurately accents in a complex matter. Conceptual provisions are organically illustrated by the quotes.