Udział aspektu czasownikowego w kształtowaniu znaczenia modalnego w wypowiedzeniu - Klimonow, Władimir (Przegląd Rusycystyczny, 2012)
Władimir Klimonow Университет им. Гумбольдта, Berlin, Germany klimonow@web.de UDZIAL ASPEKTU CZASOWNIKOWEGO W KSZTAŁTOWANIU ZNACZENIA MODALNEGO W WYPOWIEDZENIU Streszczenie Na podstawie analizy głównych znaczeń modalnych w wypowiedzeniach z czasownikami niedokonanymi i dokonanymi w czasie teraźniejszym we współczesnym języku rosyjskim autor wyprowadza wniosek, że w standardowych kontekstach modalność bazowa (czyli agentywna) jest połączona z aspektem niedokonanym, a modalność epistemiczna (czyli lokutywna) z aspektem dokonanym THE CONTRIBUTION OF THE VERBAL ASPECT TO THE SHAPING A MODAL MEANING IN A UTTERANCE Summary Based on the analysis of main modal meanings in utterances with imperfective and perfective present forms in modern Russian, the author make the conclusion that in standard modal contexts base (or agentive) modality is linked with imperfective aspect whereas epistemic (locutive) modality is linked with perfective aspect.