„Rosyjski niedźwiedź” w historii łotewskiej karykatury - Gailīte, Gundega (Przegląd Rusycystyczny, 2012)
Gundega Gailīte Латвийская академия художеств, Riga, Latvia PRZ.RUS@op.pl „ROSYJSKI NIEDŹWIEDŹ” W HISTORII KARYKATURY ŁOTEWSKIEJ Streszczenie Artykuł poświęcony jest analizie obrazu „rosyjskiego niedźwiedzia” w karykaturze łotewskiej — jego historii, znaczeniu i funkcji.Obraz ten jest jednym z czynników określających relacje łotewsko-rosyjskie i największe znaczenie posiada tu grafika satyryczna. Symbol niedźwiedzia wykorzystywany był przez łotewskich karykaturzystów jako znak Rosji i tego co rosyjskie, ale też w celu kształtowania pozytywnej tożsamości zbiorowej i mobilizacji Łotyszów. We współczesnym społeczeństwie łotewskim obraz niedźwiedzia miał wpływ nie tylko na retorykę związaną z polityką zagraniczną, ale także na relacje międzyetniczne — wykorzystują go zarówno Łotysze, jak i Rosjanie. RUSSIAN BEAR IN THE HISTORY OF LATVIAN CARICATURE Summary The article is devoted to the image of the “Russian bear” in Latvian caricatures. The author analyses its history, meanings, types, and functions. The image serves as a factor of Latvian-Russian relations. The image is exploited in caricature for marking Russian and Russianness; for maintaining and supporting Latvians’ positive collective identity; for mobilization of Latvians. In the contemporary Latvian society the image of “Russian bear” influences not only rhetoric on foreign policy but also interethnic relations; it is actively exploited by both Latvian and Russian ethnic communities.