Temat „Szukszyn i Gogol” w badaniach ostatnich lat (przyczynek do interpretacji opowiadania Забуксовал) - Głuszakow, Pawieł (Przegląd Rusycystyczny, 2011)
THE THEME SHUKSHIN AND GOGOL IN THE RECENT YEARS RESEARCHES(TO THE INTERPRETATION OF THE STORY ZABUKSOVAL) Summary The theme “Shukshin and Gogol” has already had to some extent a fruitful tradition. The appearance of an encyclopedia-reference book V. Shukshin’s Work has become a result of many years’ investigations. There is an article in it named Gogol which is dedicated to this problem. A special place in this work is devoted to the interpretation of Shukshin’s definite literary productions which are connected with the Gogol’s text. Shukshin’s works have something in common in a concealed or direct way with Gogol’s creative work. Shukshin regularly appealed to Gogol’s images-symbols of “fast ride,” “an inspector,” “a dead and live soul’,” “the devil” and others. There is a review of the recent years researches dedicated to this theme. TEMAT SZUKSZYN I GOGOL W BADANIACH OSTATNICH LAT(PRZYCZYNEK DO INTERPRETACJI OPOWIADANIA ЗАБУКСОВАЛ) Streszczenie Gogol od dzieciństwa odgrywał szczególną rolę w życiu Wasilija Szukszyna. Wystarczy wspomnieć, że tak brzmiało dziecięce przezwisko przyszłego pisarza. Proces twórczego opracowania artystycznego świata rosyjskiego klasyka przebiegał od prostego „przyswa-jania” obrazów, symboli, motywów i fabularnych kolizji we wczesnej twórczości prozaika do reinterpretacji zarówno samej twórczości Gogola, jak i pokonania zastanych poglądów dotyczących roli i miejsca klasyka w historii literatury rosyjskiej. Dla Szukszyna świat Gogola nie jest światem „odbicia” (punkt widzenia dominujący w tradycyjnej praktyce in-terpretacyjnej lat 50. i 60. XX wieku), lecz świat „przetworzenia” rzeczywistości. Wszystkie te procesy znajdują odzwierciedlenie w opowiadaniu Забуксовал.