O dwóch peryferyjnych mikrosystemach ze znaczeniem gniewu w językach rosyjskim, polskim i czeskim - Stefanskij, Jewgienij (Przegląd Rusycystyczny, 2009)
ON TWO PERIPHERIC MIKROSYSTEMS WITH MEANING OF ANGER IN RUSSIAN, POLISH AND CZEKH SummaryThe article analyzes two groups of words, which mean different kinds of anger in Rus-sian, Polish and Czech. The author pays special attention to the etymology of these words and reveals peculiarities of these emotion experiences by the Russian, Polish and Czech linguistic personality. O DWÓCH PERYFERYJNYCH MIKROSYSTEMACH ZE ZNACZENIEM GNIEWU W JĘZYKACH ROSYJSKIM, POLSKIM I CZESKIM Streszczenie W artykule przeprowadzona została analiza dwóch grup wyrazów, które oznaczają gniew w językach rosyjskim, polskim i czeskim. Autor zwraca specjalną uwagę na etymologię tych wyrazów i uwidacznia specyfi czne właściwości tych emocji w osobowości Rosjan, Polaków i Czechów.