Ku klasycznemu wierszowi rosyjskiemu - Tiupa, Walerij (Przegląd Rusycystyczny, 2008)
KU KLASYCZNEMU WIERSZOWI ROSYJSKIEMU Streszczenie W artykule przeanalizowany zostały pierwszy w historii rosyjskiej poezji autorski tom liryki. Na podstawie wersologicznej analizy sylabicznych tekstów Triediakowskiego (francuskich i rosyjskich), wbrew autorytatywnemu stwierdzeniu Gasparowa, postawiona została teza o nieprzypadkowości i organiczności dla języka rosyjskiego przejścia do sylabotonicznego systemu w konstrukcji poezji lirycznej. ON THE WAY TO THE RUSSIAN CLASSICAL VERSIFICATION Summary The article is the analysis the fi rst among the author’s books of lyrics in Russian poetry. The de-duction about the appropriateness and deep conformity to natural laws of the Russian transition to syllabotonic versifi cation (against Gasparov’s competent opinion) is based on the prosodic analysis of Trediakovsky’s bilingual (Russian & French) syllabic texts.