Interview with the Russian Artist Vitaly Komar - Vishevsky, Anatoly (Przegląd Rusycystyczny, 2007)
ИНТЕРВЬЮ С ХУДОЖНИКОМ ВИТАЛИЕМ КОМАРОМ Резюме В интервью Виталий Комар отвечает на вопросы о том, что такое советская массовая культура и каково ее место в русском контексте; какое существует взаимоотношение между искусством агитации и соцартом, а также между элитной и массовой культурами; проводит параллели между пропагандой в искусстве в Советском Союзе и на Западе; обсуждает вопрос о массовой культуре интеллигента и поднимает вопрос о роли искусства и художника в современном мире. WYWIAD Z ARTYSTĄ WITALIJEM KOMAREM Streszczenie Witalij Komar odpowiada na pytanie o to, czym jest sowiecka kultura masowa i jakie jest jej miejsce w kulturze narodowej; jakie są związki pomiędzy sztuką agitacji i socartem, a także między kulturą elitarną i masową; przeprowadza paralele między propagandą i sztuką w Związku Radzieckim i na Zachodzie; omawia problem udziału inteligenta w kulturze masowej oraz stawia pytanie o rolę sztuki i artysty we współczesnym świecie.