Halina Bartwicka: Ze studiów konfrontatywno-przekładowych nad językiem polskim i rosyjskim - Darda-Gramatyka, Joanna (Przegląd Rusycystyczny, 2007)
Halina Bartwicka: Ze studiów konfrontatywno-przekładowych nad językiem polskim i rosyjskim. Warszawa: Wydawnictwo Takt 2006