Nowa interpretacja kategorii ilości - Nedomová, Zdeňka (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
NOWA INTERPRETACJA KATEGORII ILOŚCI Streszczenie W artykule autorka, prezentując swoją monografię Funkcjonalnosemantyczne pole ilości w języku rosyjskim w porównaniu z czeskim, opisuje podstawowe środki wyrażenia (leksykalne, morfologiczne, leksykalno-morfologiczne, syntaktyczne i frazeologiczne) poszczególnych typów semantycznych określających ilość (ilość dającą się policzyć, ilość dającą się podzielić i ilość dającą się zmierzyć) w ramach funkcjonalno-semantycznego pola ilości.W centrum uwagi autora znalazły się także cechy typologiczne obu języków w wyrażaniu sto-sunków ilościowych. CATEGORY OF QUANTITY IN NEW INTERPRETATION Summary In the article the author presents monograph The FunctionalSemantic Field of Quantity in Russian in Comparison with Czech. the monograph deals with the ways in which quantity is expressed by nominal word classes in Russian as compared with Czech. the aim of the work is to describe and analyse the basic means of expression (morphological, lexical, lexico-morphological, syntactic and phraseological) of individual types of quantity (countable, divisible, measurable) within the functional-semantic field of quantity. the monograph also focuses on the typological specificities of Russian and Czech in expressing quantitative relations.