„Давайте пофорумимся!” — forum jako forma komunikacji interper-sonalnej w internecie - Vobořil, Ladislav (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
„ДАВАЙТЕ ПОФОРУМИМСЯ!” — FORUM JAKO FORMA KOMUNIKACJI INTERPERSONALNEJ W INTERNECIE Streszczenie Autor analizuje forum internetowe jako formę komunikacji. Internet to nowy obszar komunikacji. Głównym czynnikiem, który określa specyfikę komunikacji w Internecie, jest elektroniczny charak-ter łączności. W związku z niektórymi sferami komunikacji w Internecie mówi się o kształtowaniu się nowego stylu języka — komputerowej formy języka mówionego, dla której charakterystyczna jest forma pisana, jednak w wyniku nieskrępowania i interaktywności posiada ona również cechy języka mówionego. Można zaobserwować kompensację środków niewerbalnych (prozodycznych i parajęzykowych). Komputerowa forma języka mówionego spotykana jest w poczcie elektronicznej, forach i czatach.Zanalizowane zostały również takie aspekty komunikacji jak temat, rozmówcy i ich wzajemne relacje, struktura tekstu komunikatu na forum oraz wybór środków językowych. FORUM AS A MEANS OF COMMUNICATION ON THE INTERNET Summary the article deals with forum as genre of Netspeak. the Internet is a new communicative sphere. the main factor influencing communication via the Internet is its mediated character. With respect to some communicative situations in the Internet a new species of communication is spoken about — Netspeak or Computer Mediated Communication. It has features of both writing and speach plus some other properties. Compensation of non-verbal features of speach in writing. Netspeak is used in e-mail, forum and chat. Such features of CMC as topic, participants and their relationship, posts text structure and choise of lexis and grammar patterns is discussed, as well.