Ekstremizm — spojrzenie od dołu - Anninskij, Lew (Przegląd Rusycystyczny, 2006)
EKSTREMIZM — SPOJRZENIE OD DOŁU Streszczenie Studium ekstremizmu „oddolnego” („ludowego”) na przykładzie twórczości Wasilija Szukszyna, zawartego między antynomiami: przenikniętej „strachem bożym” „kobiecej” duszy rosyjskiego ludu i jej „męskim” okrutnym obliczem. EXTREMISM. THE POPULIST VISION (BASED ON THE WORKS OF VASILY SHUKSHYN) Summary A study on populist extremism as a dichotomy between the “feminine” soul of Russian people, imbued with the “fear of God,” and their “masculine” cruel self.