ОПИСАНИЕ СИСТЕМЫ ЧЛЕНОВ ПРЕДЛОЖЕНИЯ С УЧЕТОМ СИНКРЕТИЧНЫХ ФАКТОВ (НА МАТЕРИАЛЕ РУССКОГО И ЧЕШСКОГО ЯЗЫКОВ) - Slovák, Václav --- (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
Streszczenie Autor analizuje system części zdania pod kątem zjawiska synkretismu w języku. Celem i motywacją takiego typu podejścia do opisu systemu części zdania jest premisa, że bez względu na to, jak części zdania zostają ujęte, zawsze instnieje grupa zjawisk, które trudno klasyfikować ściśle. Stosując teorię sykretismu, autor podziela wszystkie części zdania na typowe i synkretyczne. Zatem autor skupia się na dwu grupach synkretycznych części zdania: na częściach zdania znajdujących się na skali pomiędzy podmiotem i drugimi rozwijającymi częściami zdania (subject determinant) i dopełnieniem i okolicznikiem (adject). Summary The article deals with the system of sentence members with respect to syncretic phenomena in language. The main reason and goal of this approach to sentence members system description is the premise that no matter how sentence members are categorized there are always some of them that are very difficult to be classified definitely. Using the theory of syncretism all sentence members are divided into typical and syncretic. The author focuses on two classes of syncretic sentence members: the sentence members found on the scale between the subject and other sentence members (‘subject determinant’) and between the object and the adverbial (so called ‘adject’).