Rosja w szkle butelki odbita. O polskim reportażu podróżniczym - Pogonowska, Ewa (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
Artykuł traktuje o tym, jak polscy reporterzy postrzegają „nietrzeźwy świat” współczesnej Rosji. Autorka zwraca uwagę na to, na ile pijaństwo wpisane jest w tutejszą kulturę narodową. Zwraca uwagę na aspekt literalny i naddany rosyjskiego pijaństwa. Zajmuje się też kwestią wzoru picia oraz obyczajów i filozofii związanych z alkoholem.