СОВРЕМЕННЫЕ ПОЛьСКИЕ ИССЛЕДОВАНИЯ В ОБЛАСТИ ПРАГМАТИКИ РУССКОГО ЯЗЫКА - Kiklewicz, Aleksander (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
WSPÓŁCZESNE POLSKIE BADANIA W ZAKRESIE PRAGMATYKI JZYKA ROSYJSKIEGO Autor dokonuje przeglądu badań w zakresie pragmalingwistyki w polskiej rusycystyce ostatnich dziesięcioleci. Badania w tym zakresie podzielono na dwa nurty: teoretyczny i opisowy (materiałowy). W aspekcie teoretycznym omówiono koncepcje Olega Leszczaka oraz Aleksieja Awdiejewa. W aspekcie opisowym omówiono badania w zakresie aktów mowy, lingwistycznej analizy dyskursu, pragmatycznej atrybucji znaczeń leksykalnych i gramatycznych, pragmatyki branżowej, pragmatyki dyspozycyjnej oraz pragmatyki konfrontatywnej. MODERN POLISH RESEARCHES ON THE RUSSIAN LANGUAGE PRAGMATICS The author reviews researches on Russian language pragmalinguistics in Poland in the recent decades. This research was divided into two streams: theoretical and descriptive (material). In terms of theoretical some concepts, especially proposed by Oleg Leszczak and Aleksy Awdiejew are discussed. In terms of the descriptive study the followed research areas are discussed: speech acts, linguistic discourse analysis, pragmatic attribution of the lexical and grammatical meanings, sectoral pragmatics, dispositional pragmatics, as well as contrastive pragmatics.