ОПОЛЬСКИЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ В ОБЛАСТИ ПОЛЬСКО-РуССКОЙ ЛЕКСИКОГРАФИИ - Chlebda, Wojciech (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
OPOLSKIE PROPOZYCJE W DZIEDZINIE POLSKO-ROSYJSKIEJ LEKSYKOGRAFII Okres transformacji ustrojowej w Polsce po roku 1989 to czas licznych przemian także w dziedzinie leksykografii przekładowej. W artykule została scharakteryzowana jedna ze znaczących dla tego okresu inicjatyw w zakresie leksykografii polsko-rosyjskiej: kompleks słowników zatytułowany Podręczny idiomatykon polsko-rosyjski. Jest to zwarty zespół piętnastu słowników wraz z towarzyszącymi im teoretycznymi komentarzami, zorientowany przede wszystkim na kodyfikację tzw. nieprototypowych obiektów frazeologicznych. Autor pokazuje co nowego wnosi ów Idiomatykon do leksykograficznego metajęzyka opisu i metaleksykografii. ON POLISH-RUSSIAN LEXICOGRAPHY: SOME PROPOSALS FROM OPOLE Since 1989, the period of political and economic transformation in Poland has brought a number of significant changes also to the field of bilingual lexicography. In this paper, the author describes one of the most significant works completed in that time, namely a dictionary package known as The Polish-Russian Idiomaticon (Podręczny idiomatykon polsko-rosyjski). Composed of 15 volumes, this lexicographic work is a collection of dictionaries and theoretical commentaries addressing various problems related to codification of non-prototypical phraseographic items. The author discusses the very contribution of the Idiomaticon to the field of meta-lexicography, notably in terms of meta-language used for lexicographic description.