Морфий Михаила Булгакова и Морфий Щепана Твардоха. О «бытии в одиночку» сквозь призму проюлемы двойственности - Waligórska-Olejniczak, Beata (Przegląd Rusycystyczny, 2016)
Morfina Michaiła Bu lhakowa i Morfina Szczepana Twardocha. O „byciu w pojedynkę” przez pryzmat problemu podwójności centralnym przedmiotem rozważań w niniejszej publikacji jest problem samotności w opowiadaniu Morfina Michaiła Bułhakowa i w powieści Morfina szczepana twar-docha. świat artystyczny w obu utworach wydaje się oparty na zasadzie zaprzeczania, prezentacji wartości poprzez emanację jej przeciwieństwa. stąd uzasadnione okazuje się skupienie refleksji nad interesującym nas zagadnieniem na problemie podwójności, przekładalnym w wybranych tekstach między innymi na metaforę lustra, kategorię sobowtóra czy dialektykę boskości i demonizmu. problem narkomanii głównego bohatera w obu utworach związany jest ściśle z kwestią samotności, stanem, na który człowiek okazuje się „skazany” w obliczu zewnętrznego zagrożenia. chwiejne poczucie bezpieczeństwa zostaje uwewnętrznione, przełożone na doświadczenie ciała, przede wszystkim jego fizjologię i stany lękowe. teksty Michaiła Bułhakowa i szczepana twardocha na powierzchniowym poziomie znacznie się różnią, wnikliwy odbiorca zauważy jednak, że wspólnym mianownikiem pozostaje dla nich niewątpliwie zasada powielenia i odbicia wykorzystana chociażby w sposobie konstrukcji bohaterów, w budowie linii fabularnej czy w symbolice. Morphine by Mikhail Bulgakov and Morphine by Szczepan Twardoch on “being single» in the context of the problem of duality the aim of the publication is to analyze the problem of loneliness in Morphine, the short story of Mikhail Bulgakov, and in the novel of szczepan twardoch under the same title. the world depicted in both texts seems to be based on the principle of negation, i.e. presentation of the value through the juxtaposition of its oppositions. consequently, the justified methodological approach is focusing on the problem of duality, which can be perceived in the selected texts as translated into the metaphor of the mirror, category of the double or dialects of the divine and the diabolic. the problem of drug addiction of the main character of both texts is directly connected with the issue of loneliness, the condition to which the human being is doomed in the face of outside threat. the unstable feeling of security may be interiorized in the experience of the body, in particular in its physiology and anxiety disorders. the texts of Mikhail Bulgakov and szczepan twardoch show many differences on their surface levels, however, the emotionally engaged reader will notice that their common ground can undoubtedly be the rule of the double reflection, which is used, among other things, to work out the character of the protagonists, the plot structure and the symbolic system.