СИНКРЕТИЗМ ЧАСТЕЙ РЕЧИ: СУБСТАНТИВАЦИЯ ИМЕН ПРИЛАГАТЕЛЬНЫХ - Lenertová, Gabriela (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
W przedstawionym powyżej artykule autor opisuje system części mowy (rzeczownik i przymiotnik), skupiając się na zjawiskach synkretycznych w języku. Główną przyczyną wyboru tego podejścia do opisu systemu części mowy jest założenie, iż zawsze niektóre zjawiska z trudnością udaje się ściśle klasyfikować. Stosując teorię synkretismu, analizowane części mowy podzielono na typowe i synkretyczne na podstawie ich cech syntaktycznych i semantycznych. Autor skupia się przede wszystkim na jednostkach synkretycznych, znajdujących się na skali gdzieś pomiędzy rzeczownikiem i przymiotnikiem i z punktu widzenia funkcjonalnego należących do kategorii rzeczownika. Zjawisko substantywacji przymiotników opisuje się na tle języków rosyjskiego oraz czeskiego w ich komparacji.