Minimum leksykalne dla licencjatów filologii rosyjskiej w kontekście metody TBLT - Walczak, Jakub (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Celem artykułu jest omówienie kluczowych założeń dotyczących doboru i prezentacji materiału językowego, który stanowić ma minimum leksykalne języka rosyjskiego na takim poziomie zaawansowania, jaki w założeniu osiągnąć powinien absolwent studiów licencjackich w zakresie filologii rosyjskiej. Potrzeba oparcia się na określonych wytycznych z zakresu metodyki nauczania języków obcych oraz leksykografii, jakie zostaną tu zaprezentowane, powstała podczas pracy nad opracowywaniem pt. Minimum leksykalne języka rosyjskiego dla poziomu średniozaawansowanego. W tekście przytoczona został definicja minimum leksykalnego, omówiony został rosyjski system oceny biegłości językowej w odniesieniu do systemu europejskiego; zaprezentowano także kluczowe założenia metody Task-Based Language Teaching, jako podstawy doboru materiału językowego.