Мировой человек – миф или концепт? К образу Всечеловека в творчестве Михаила Пришвина - Szubin, Roman (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Мировой человек – миф или концепт? К образу Всечеловека в творчестве Михаила Пришвина Статья посвящена изучению концепта «всечеловек» в творчестве русского писателя Михаила Пришвина. Идея всечеловеческого единства, свойственная русской мысли, нашла выражение в символе Весьчеловек. Образ-символ рассматривается через соотношение коллективных форм и личности, исследуется его языковая форма, концептуальное наполнение, развитие образа в корпусе дневников Пришвина. Попутно автор касается проблемы сектантства в русской культуре и радикализации коллективной жизни в начале XX века в большевизме. В качестве метода привлекаются герменевтические разработки Вардана Айрапетяна в области русского фольклора. Весьчеловек соотносится с мифологемой первочеловека и с герменевмой «мировой человек», воплощающей архаичную идею спасения. Wszechświatowy człowiek – mit czy koncept? Wobec postaci wszechświatowego człowieka w twórczości Michaiła Priszwina Artykuł jest poświęcony badaniu konceptu Wszechczłowieka (ros. всечеловек) w twórczości rosyjskiego pisarza Michaiła Priszwina. Idea wszechjedności, wszechludzkiej jedności jest właściwa rosyjskiej myśli filozoficznej i ukształtowała się jako postać-symbol „cały człowiek” (ros. Весьчеловек). Ten symbol rozpatruje się przez ścisły związek kolektywizmu i osobowości, indywidualizmu, ponadto bada się rozwój postaci we wszystkich tomach dzienników Priszwina oraz konceptualne napełnenie symbolu. Autor porusza problem między innymi sekt (chłystów) i radykalizacji kolektywizmu w bolszewizmie. Jako metodę badawczą autor wykorzystuje główne tezy hermeneutyki Wardana Hayrapetyana dotyczące rosyjskiego folkloru i rosyjskiej samoświadomości. Pojęcie „cały człowiek” koreluje z hermeneumą „wszechświatowego człowieka”, która wskazuje na archaiczną ideę ocalenia. The world of man – the myth or a concept? To the Allman's image in Mikhail Prishvin's creativity Article is devoted to studying of a concept all-unity, all-man (rus. всеединство, всечеловек) in works of the Russian writer Mikhail Prishvin. The idea of All-unity, of unity common to all mankind peculiar to the Russian thought has found expression in a symbol All-man (rus. Весьчеловек). The image-symbol is considered through a ratio of collective forms and personalitys, his language form, conceptual filling, development of an image in the case of diaries of Prishvin is investigated. In passing the author concerns a sectarianism problem in the Russian culture and radicalization of collective life at the beginning of the 20th century in the Bolshevism. As a method hermeneutical developments of Vardan Hayrapetyan in the field of the Russian folklore are attracted. The symbol of the Allman corresponds to a mytheme of a first-man and with hermeneum the man of world (the world person), embodying the archaic idea of rescue.