Motywy biblijne w pieśniach Bułata Okudżawy - Lewandowska, Olga Maria (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Artykuł został poświęcony prześledzeniu motywów bibijnych w twórczości pieśniarskiej Bułata Okudżawy ze szczegolnym uwzględnieniem wpływu księgi Eklezjastesa i listów świętego Pawła. Przedmiotem badań w niniejszym artykule będzie sposób przekształcania tekstu biblijnego oraz cel, jakiemu ma ono służyć. Przeanalizowane zostały takie motywy jak raj, niebo, wiara, nadzieja, miłość, grzech, przebaczenie. Częste sięganie do cytatów, słów – kluczy z Pisma Świętego, jak się okazuje wynika zarówno z erudycji poety, jak i z jego wyboru Biblii jako fundamentalnego źródła wiedzy o człowieku, ale także nadziei i punktu oparcia.