ЛЕКСИКА КОМПЬЮТЕРНОЙ РЕЧИ: СИНКРЕТОЛОГИЧЕСКИЙ АНАЛИЗ (В СОПОСТАВЛЕНИИ РУССКОГО И ЧЕШСКОГО ЯЗЫКОВ) - Vobořil, Ladislav (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Autor analizuje synkretyczne cechy potocznego słownictwa komputerowego (slang/ żargon). Termin synkretyzm oznacza niedyskretne zjawiska lub połączenie, fuzję lub zjednoczenie różnych i często sprzecznych elementów. Synkretyzm na poziomie leksykalnym oznacza formalną i semantyczną asymetrię, gdy jeden znak może mieć dwa lub więcej znaczeń, lub jedno znaczenie może zostać wyrażone przez dwa lub więcej znaków. Synkretyzm jako leksyko-semantyczna kategoria jest traktowany jako jednoczesne połączenie dwu lub kilka denotatów lub sygnifikatów. Obejmuje on takie zjawiska jak metafora, metonimia, słowa-symbole, leksykę konotatywną, hiperonimy i frazeologizmy.