Метаморфозы: от мифологического представления до художественного приема - Żumsakbajew, Aman (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
Aman Żumsakbajew METAMORFOZY: OD MITOLOGICZNEGO PRZEKAZU DO CHWYTU ARTYSTYCZNEGO Streszczenie W artykule rozpatrywane są motywy metamorfoz w różnych tekstach literackich. Ich przegląd rozpoczyna się od analizy przemian w wybranych starożytnych mitach, a kończy analizą metamorfozy w literaturze science fiction i fantasy. Szczególną uwagę zwrócono na Metamorfozy Owidiusza. Aman Zhumsakbaev METAMORPHOSES: FROM MYTHOLOGICAL PRESENTATION TO ARTISTIC RECEPTION Summary This article scrutinizes examples of transformations in different works. The review begins with the consideration of transformations in ancient myths and ends with an analysis of metamorphoses in science fiction and fantasy. Particular attention is paid to the masterwork «Metamorphosis» of Ovid Publius Nazon.