ОБРАЗЫ-СИМВОЛЫ В ДРАМАХ АНТОНА ЧЕХОВА - Chamidowa, Azima (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
MOTYWY SYMBOLICZNE W DRAMATACH ANTONIEGO CZECHOWA Streszczenie W artykule rozpatrywana jest specyfika wykorzystania motywów symbolicznych w utworach Antona Czechowa. Symbolizm motywów przyrody w jego dramatach odgrywa istotną rolę, ponieważ to właśnie one tworzą podstawę filozoficzną całego pomysłu literackiego. Analiza wizji artystycznych w dziełach Czechowa wskazuje na rosnący poziom złożoności symboli w jego twórczości. Azima Chamidowa SYMBOLS IN CHEKHOV’S PLAYS Summary The article presents specificity of using symbols in Anton Chekhov’s works. Symbols related to nature play a significant role in his plays because they set a philosophical framework for the whole literary framework. The analysis of artistic visions in Chekhov’s works indicates increasing level of symbols complexity in his plays.