НОВЫЕ ЛЮДИ ЗИНАИДЫ ГИППИУС: В ПОЛЕМИКЕ С НИКОЛАЕМ ЧЕРНЫШЕВСКИМ - Shashkina, Gulzhan (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
„NOWI LUDZIE” ZINAIDY GIPPIUS: POLEMIZUJĄC Z NIKOŁAJEM CZERNYSZEWSKIM Streszczenie Przedmiotem artykułu jest pierwszy zbiór opowiadań Zinaidy Gippius Nowi ludzie (1896). Jego tytuł można traktować jako polemikę z powieścią Czernyszewskiego Co robić?. Nowi ludzie Gippius, w odróżnieniu od rewolucjonistów i demokratów Czernyszewskiego, to ludzie, którzy rozumieją piękno i harmonię, ale nie są zdolni do wprowadzenia tych wartości do swojego życia. Teza ta jest udowadniana na przykładzie opowiadania Яблони цветут (Kwitną jabłonie). Gulzhan Shashkina «NEW PEOPLE» OF ZINAIDA GIPPIUS: THE CONTROVERSY WITH NICOLAI CHERNYSHEVSKY Summary The article considers the first prose collection of short stories of Zinaida Gippius New people (1896), whose name is controversy in relation to the novel by Nicolai Chernyshevsky What is to be done?. Gippius’ New people unlike Chernyshevsky’s revolutionaries and democrats are the people who understood the Beauty and Harmony, but are not able to bring them into your life. This thesis is proved by the example of one short story collection Apple blossom.