ПУБЛИЦИСТИЧЕСКИЕ СТАТЬИ ЛЕОНИДА МАРТЫНОВА О КАЗАХСТАНЕ - Orazbajewa, Narkes (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
ARTYKUŁY PUBLICYSTYCZNE LEONIDA MARTYNOWA O KAZACHSTANIE Streszczenie W niniejszej pracy analizie poddano syntezę wątków dokumentalnych oraz literackich w artykułach prasowych o Kazachstanie autorstwa Leonida Martynowa — rosyjskiego poety tworzącego w pierwszej połowie XX wieku. Reportaże podróżnicze oraz notatki poety odzwierciedlają proces poznawania kazachskiej przestrzeni przez społeczność rosyjską, zwłaszcza w tekstach o budowie linii kolejowej Turksib oraz o sytuacji kazachskich kobiet. W przytoczonych artykułach zaobserwować można ciekawe połączenie chwytów artystycznych i elementów dokumentalnych. Narkes Orazbayeva PUBLICISTIC ARTICLES OF LEONID MARTYNOV ABOUT KAZAKHSTAN Summary This article analyzes the synthesis of documentary and fiction in newspaper publications by the Russian poet of the first half of the 20th century Leonid Martynov about Kazakhstan. Travel essays and notes of the poet reflect the way of recognition of the Kazakhstani space by Russian community, in particular, in essays on the Turkestan–Siberia Railway opening, and also describe the state of a Kazakh woman in society. The articles under consideration represent an interesting synthesis of fiction and documentary.