ФУНКЦИОНАЛЬНО-СТИЛИСТИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ РАЗГОВОРНЫХ, ПРОСТОРЕЧНЫХ И ЖАРГОННЫХ ЭЛЕМЕНТОВ В ГАЗЕТНЫХ ЖАНРАХ - Aujezowa, Amina (Przegląd Rusycystyczny, 2017)
SPECYFIKA FUNKCJONALNO-STYLISTYCZNA ELEMENTÓW KOLOKWIALNYCH, POTOCZNYCH I ŻARGONOWYCH W GATUNKACH PRASOWYCH Streszczenie Przedmiotem niniejszego artykułu są procesy i przyczyny przenikania elementów kolokwialnych, potocznych i żargonowych do publikacji prasowych. W publikacjach tych zauważalna jest dowolność zachowań mownych i naruszanie istniejących norm. Dotyczy to przede wszystkich publikacji opisujących życie codzienne. FUNCTIONALLY-STYLISTIC FEATURES OF COMMON SPEECH IN NEWSPAPER GENRES Summary This article examines the process and reasons for the penetration of speech in printed publications, where the influence of conversationality is intensified. In print media, this manifests itself in a greater emancipation of speech behavior, in the appearance of publications that focus on the everyday side of human existence.