TEKSTY LITERACKIE W TRADYCYJNYM OBRZĘDZIE POGRZEBOWYM UKRAIŃCÓW Z OBWODU SARATOWSKIEGO - Lewkijewskaja, Jelena (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Artykuł dotyczy jednego z aspektów ludowego, niekanonicznego nabożeństwa nad trumną jako części obrzędu pogrzebowego praktykowanego przez ludność ukraińską zamieszkującą na terytorium obwodu Saratowskiego. Jest to zbiór specyficznych tekstów sakralnych, wykonywanych przez kobiety w podeszłym wieku. Analiza składu i pochodzenia tych przekazów pokazuje, że niektóre z nich są fragmentami nabożeństwa prawosławnego, a część ma pochodzenie literackie.