CHWYTY KARNAWALIZACYJNE W DYLOGII WIKTORA SAWINA ИНАСЬТÖМ ЛОВ (NIESPOKOJNA DUSZA) - Gorinowa, Natalia; Jelcowa, Jelena (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Wiktor Sawin to znany działacz rewolucyjny i pisarz komi. W wielu swoich utworach kreśli pozytywny obraz rewolucji 1917 roku i powstającego państwa socjalistycznego. Dylogia Niespokojna dusza (ros. Неприкаянная душа) odzwierciedla ewolucję poglądów pisarza na zmiany zachodzące w państwie, pokazując jego negatywny stosunek do urzędniczej struktury władz. Twórca wyraża swoje przekonania dzięki zabiegom charakterystycznym dla karnawalizacji.