GRAFFITI W POSTAPOKALIPTYCZNYM ŚWIECIE (KYS’ T. TOŁSTOJ I STACJA-WIDMO A. KALINKINY) - Gołębiowska-Suchorska, Agnieszka (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
Powieści Kys’ Tatiany Tołstoj i Stacja-widmo Anny Kalinkiny zbliża temat – świat (dawna Moskwa) po kataklizmie jądrowym. Obie autorki wykorzystały motyw tekstów-graffiti, które pojawiają się zarówno jako ślad ludzkiej aktywności sprzed kataklizmu, jak i efekt działalności mieszkańców postatomowego świata. Celem artykuł jest porównanie funkcji motywu graffiti w obu powieściach. Wnioski z analizy wskazują, że w powieści Kys’ nieoficjalne napisy dowodzą umysłowej degradacji mieszkańców byłej Moskwy, natomiast w Stacji-widmo graffiti są świadectwem refleksyjności bohaterów, która daje nadzieję na progres ludzkości nawet w postapokaliptycznym świecie.