WESELNE BAJKI Z REJONU WILIEGODZKIEGO W KONTEKŚCIE KULTURY ŚMIECHU I FOLKLORU OBRZĘDOWEGO - Kraszeninnikowa, Julia (Przegląd Rusycystyczny, 2018)
WESELNE BAJKI Z REJONU WILIEGODZKIEGO W KONTEKŚCIE KULTURY ŚMIECHU I FOLKLORU OBRZĘDOWEGO W artykule poczyniono obserwacje na temat zmian tekstowych w czasie, zostały poruszone problemy dyfuzji międzygatunkowej na materiale tekstów folkloru weselnego, które rozpatrzono w kontekście zagadnienia regeneracji tradycji ludowej. W charakterze materiału egzemplifikacyjnego wykorzystano folklor weselny zapisany na początku XXI w. w czasie badań terenowych na obszarze Obwodu Archangielskiego (rejon wilegodzki). Analiza tekstów prowadzi do wniosku, że oracje weselne wykazują otwartość wobec różnych źródeł tradycji ludowej pod warunkiem istnienia między nimi bliskości tematycznej. WEDDING FABLES OF THE VILEGODSKY DISTRICT OF THE ARKHANGELSK REGION IN THE CONTEXT OF HUMOROUS CULTURE AND CEREMONIAL FOLKLORE Summary In the article the author make observations of changes over time in folklore text, touch the questions of genre diffusion on material of wedding folklore in the context of a problem of regeneration of folklore tradition. The analysis of texts noted at the beginning of 21st century in Vilegodsky district of the Arkhangelsk region has allowed the author to draw a conclusion about ability of genre of wedding speeches to the using of various folklore sources on the condition that the typical for wedding ceremony topics are fulfilled in them.