GLOTTODYDAKTYCZNE IMPLIKACJE W KONTEKŚCIE ZŁOTEGO JUBILEUSZU OLIMPIADY JĘZYKA ROSYJSKIEGO - Pacholczyk, Tadeusz (Przegląd Rusycystyczny, 2019)
Olimpiada Języka Rosyjskiego jest zdeterminowana całą gamą różnorodnych problemów. Do nich należą, między innymi, te, które w przekonaniu autora niniejszych rozważań mają pierwszoplanowe znaczenie i dotyczą: - kryteriów wyboru języka obcego w polskim systemie edukacji narodowej; - statusu języka rosyjskiego w nowych warunkach geopolitycznych z uwzględnieniem sfery motywacyjnej w jego akwizycji; - zarysowania nowych, bardziej racjonalnych potrzeb w opanowywaniu języka rosyjskiego. Przedstawione w danej publikacji implikacje glottodydaktyczne i inne, na tyle Złotego Jubileuszu Olimpiady Języka Rosyjskiego w Polsce stanowią pewien przyczynek do współczesnego spojrzenia na język rosyjski oraz inne języki obce. Wyrazy kluczowe: nowe warunki geopolityczne, Olimpiada Języka Rosyjskiego, Złoty Jubileusz, motywacja instrumentalno‑integrująca, motywy pragmatyczno‑utylitarne, kompetencja interkulturowa, kompetencja lingwistyczna, kompetencja komunikatywna.