Власть — этика — экзистенция (замечания по поводу романа Петра Алешковского Крепость) - Fast, Piotr (Przegląd Rusycystyczny, 2019)
Władza — etyka — egzystenja (uwagi o powieści Piotra Aleszkowskiego Twierdza) Wykorzystując metaforyczne konotacje terminologii wypracowanej na gruncie teorii postkolonialnej, autor przeprowadza analizę mechanizmów wewnętrznej kolonizacji rządzących światem powieści Piotra Aleszkowskiego Twierdza. Power — ethics — existence (some comments on the novel Fortress by Piotr Aleshkovsky) Using methaphorical connotations of therms elborated within a postcolonial theory the author analyzes mechanisms ruling in the world of the novel Fortress (Крепость) by Piotr Aleshkovsky.