МИСТИКО-ЭЗОТЕРИЧЕСКИЕ ЦЕННОСТИ VS. ЦЕННОСТИ МАССКУЛЬТУРЫ В КОММУНИКАТИВНО-РЕЧЕВЫХ ПРАКТИКАХ РОССИЯН: КОНФЛИКТ ИНТЕРЕСОВ - Nowożenowa, Zoja (Przegląd Rusycystyczny, 2019)
Mistyczno-ezoteryczne wartości vs wartości kultury masowej w komunikacyjnych praktykach Rosjan: konflikt interesów W artykule analizie został poddany proces kształtowania się w komunikacyjnej przestrzeni Rosji dyskursu ezoterycznego, przejawiającego i propagującego wartości ezoteryczne. Na peryferiach tego dyskursu, przede wszystkim w przestrzeni medialnej, zaobserwowane zostało zjawisko „wtargnięcia” do obszaru ezoterycznego wartości kultury masowej. Na poziomie praktyk dyskursywnych objawia się to w deformowaniu kanonów gatunków dyskursu ezoterycznego – horoskopu i gatunku kultury masowej – reklamy. Proces ów daje się zaobserwować w celowym doborze środków językowych w celach stworzenia porządku dyskursu.