Интолерантность и ее виды в дискурсе современных российских СМИ - Połonskiy, Andrey V. (Przegląd Rusycystyczny, 2019)
W artykule rozpatrywany jest problem nietolerancji jako wyjątkowo aktualny we współczesnym świecie w odniesieniu do normy kulturowej i komunikacyjnej jako kluczowej zasady moralnej, światopoglądowej, komunikacyjnej, która określa dominujący w społeczeństwie typ zmiennych sensów, wartościowań w wypowiedziach i tekstach. Autor przedstawia przejawy nietolerancji we współczesnych mediach rosyjskich. Słowa kluczowe: nietolerancja, kultura, dialog kultur, media rosyjskie, obcość kulturowa, tradycyjne wartości.