Poszukiwanie szczęścia w codzienności w twórczości Jewgienija Griszkowca - Baum, Joanna Zofia (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Artykuł skupia się na obrazach codzienności w twórczości Jewgienija Griszkowca. Ten temat nie był dotąd w sposób wyczerpujący poruszony. W tekście pojawiają się nawiązania do utworów prozatorskich oraz monodramów pisarza, w tym powieści Rzeki, Asfalt i monodramów Jednocześnie i Jak zjadłem psa.