Poetyka pamięci mitycznej w twórczości Iwana Żdanowa - Fedorushkov, Edyta Anna (Przegląd Rusycystyczny, 2020)
Poetyka pamięci mitycznej w twórczości Iwana Żdanowa W artykułe poddano strukturalno-semantycznej analizie utwór Iwana Żdanowa More, čto zažato v klûvah ptic, - dožd’… w kontekście pamięci mitycznej rozumianej przez nas jako składowa świadomości mitycznej. Podstawą teoretyczno-metodologiczną posłużyły założenia kulturologów i literaturoznawców, przede wszystkim Olgi Freidenberg, Northropa Frye’a, Władimira Toporowa, Eleazara Mieletinskiego. Naszym celem było wykazanie analogii i wzajemnego uwarunkowania tak zwanego porządku słów i porządku przyrody (za N. Frye’em).