Feminatywna metafora w języku współczesnych rosyjsko- i ukraińskojęzycznych gazet (na przykładzie modelowania obrazu medialnego Julii Tymoszenko) - Kosmeda, Tatiana (Przegląd Rusycystyczny, 2021)
Dyskurs gazety precyzyjnie rejestruje aktywne procesy językowe, odzwierciedla sekwencję wydarzeń zachodzących w społeczeństwie, stwarza możliwości modelowania wizerunków medialnych liderów politycznych, w szczególności kobiety-polityka Julii Tymoszenko, pokazując jednocześnie szerokie możliwości tworzenia metafor, peryfraz, gry językowej i innych środków ornamentalnych, opartych na aktualizacji niezbędnych priorytetów, w tym systemu odpowiednich antroponimów, biorąc pod uwagę cechy płci – androcentryzm, seksizm i kobiecość.