Как продлить «женский век»? Переосмысление гендерно‑возрастных стереотипов в украинской постмодернистской прозе - Betko, Irina (Rusycystyczne Studia Literaturoznawcze, 2011)
Opierając się na utworach Jurija Andruchowycza, Eugenii Kononenko, Oksany Zabużko i Jurija Izdryka, autorka artykułu analizuje niektóre spośród stereotypów związanych z kategorią wieku, w którym kobiety zaczynają być klasyfikowane jako starsze. Postmodernistyczni pisarze dokonują rewizji podejścia wywiedzionego z patriarchatu, które dyskryminuje kobiety w wieku średnim i starszym. W tym celu używają oni szerokiej gamy środków artystycznego wyrazu, od ironii po groteskę.