„Nudna dystopia”: "Радио Мартын" Filippa Dziadki - Lanin, Boris (Rusycystyczne Studia Literaturoznawcze, 2024)
W artykule przedstawione zostały cechy gatunkowe „nudnej dystopii” — powieści Filippa Dziadki Радио Мартын. Podkreślone zostały najważniejsze cechy gatunkowe utworu: obraz pseudokarnawału, sytuacja „stanu nadzwyczajnego”, cytowanie, aktywność bohatera dystopijnego. Wymiana listów pomiędzy nieżyjącymi już osobami staje się symbolem rozerwania chronotopu. Składnia powieści podporządkowana jest celowi gatunku dystopii. Utwór można rozumieć jako wyznanie pisarza-emigranta wobec jego czytelników.