Alienacja versus akceptacja. Spojrzenie na środowiska imigranckie we francuskim cinéma de banlieue w latach 1995-2019 - Majewicz, Natalia (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2023)
Poszukiwanie własnej tożsamości w obcej kulturze to jeden z nieodzownych elementów współczesnego świata. Celem niniejszego opracowania jest scharakteryzowanie sposobu, w jaki kino podmiejskie ukazuje dominujące problemy, z jakimi borykają się imigranci w życiu codziennym we Francji. Pod względem metodologicznym artykuł opiera się na narzędziach badawczych zaproponowanych przez Manon Grodner i skupia się w wokół trzech domen dyskursu publicznego, takich jak: demokracja, społeczeństwo oraz laickość. W szczególności nacisk jest położony na antagonistyczny wizerunek mężczyzny i kobiety. Badania obejmują okres od roku 1995, czyli oficjalnej daty początku tego ruchu kinematograficznego, do roku 2019, kiedy odbyła się premiera filmu Banlieusards.