Dekolonizacja wiedzy w erze cyfrowej - Bremer, Józef (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2023)
Technologia cyfrowa oferuje nowe możliwości dla dekolonialnego działania związanego z tworzeniem wiedzy. Niemniej jednak leżące u podstaw tej technologii systemy sztucznej inteligencji nadal noszą znamiona kolonialnej przeszłości i same domagają się dekolonizacji. Dopiero zrównoważone korzystanie z wiedzy Globalnego Południa i Globalnej Północy przyczyni się do tworzenia wiedzy wielorakiej. W niniejszym artykule przedstawimy najpierw kwestie dekolonizacji wiedzy, a następnie wskażemy na konieczność epistemicznego ujawnienia kolonizacyjnych elementów obecnych w sztucznej inteligencji.