Mukbang – etnografia wizualna / etnografia zmysłów - Ziółkowska, Magdalena (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2024)
Niniejszy artykuł przedstawia analizę jakościową treści (etnograficzną i socjologiczną) jednego z trendów internetowych na YouTubie – mukbangów. Filmiki z tej kategorii definiuje się jako pokazujące jedzenie na żywo, często w połączeniu z rozmową lub komentarzem. Mukbangi idealnie wpisują się we współczesny trend korzystania z nowoczesnych dóbr konsumpcyjnych (wirtualnych), ponieważ zapewniają widzom wybór i niemal nieograniczony dostęp do nagrań, które zaspokajają różne potrzeby. Celem artykułu jest analiza treści filmików mukbang w kontekście etnografii zmysłów oraz udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące udziału zmysłów w przekazywaniu i odbiorze tego typu produktów wirtualnych.