Głos w sprawie kolonializmu – Jądro ciemności Josepha Conrada - Stojičić, Katarzyna Ewa (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2025)
Współczesność skłania do refleksji nad kolonialną przeszłością, która nadal kształtuje globalny porządek. Jądro ciemności Josepha Conrada to jedno z najważniejszych dzieł krytykujących kolonializm, ukazujące przemoc, dehumanizację i hipokryzję imperializmu. Powieść obnaża rozdźwięk między ideologią cywilizacyjnej misji a brutalną rzeczywistością wyzysku. Conrad podważa opozycję cywilizowany–dziki, wskazując, że kolonializm nie tylko niszczy podbitych, ale degraduje samych kolonizatorów. Jego pytania pozostają aktualne wobec współczesnych nierówności.