Mit założycielski regionalnego ośrodka telewizji w Katowicach w świetle materiałów archiwalnych - Zajdel, Jakub (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2024)
Rozważania w artykule dotyczą przygotowań do budowy regionalnego ośrodka telewizji w Katowicach, prowadzonej w latach 1957–1968. Czynności organizacyjne planowano i wykonywano w instytucjach państwowych. Pierwszą z nich było Ministerstwo Łączności, a drugą – Komitet do spraw Radiofonii „Polskie Radio”. Działania tych instytucji związane z budową regionalnego ośrodka telewizji w Katowicach zostały przedstawione na podstawie przepisów prawa, dokumentów archiwalnych, publikacji prasowych i książkowych. Autor konfrontuje opis historyczny planów budowy ośrodka z mitem stworzonym przez Stanisława Miszczaka.