Przestrzeń kulturowego współistnienia - Studia Etnologiczne i Antropologiczne, Redakcja (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2000)
Spis rzeczy Wstęp (Irena Bukowska-Floreńska) 7 PRZESTRZEŃ IDEOWA Krzysztof Wieczorek: Przestrzeń w nowej jaskini Platona. O niespójności wyobrażeń przestrzeni w kulturze współczesnej 17 ks. Józef Budniak: Ekumenizm w przestrzeni religijnej na Śląsku Cieszyńskim 29 Ryszard Kantor: Kulturowe aspekty sporu o przestrzeń ideową 37 Dariusz Rott: lkonosfera Leszna w latach 1628-1656 jako przestrzeń kulturowego współistnienia. Zarys problematyki 49 PRZESTRZEŃ MIEJSKA A TOŻSAMOŚĆ SPOŁECZNO-KULTUROWA Konrad Górny, Mirosław Marczyk: Obraz miasta jako przestrzeni kreowanej i przestrzeni kreującej tożsamość kulturową jego mieszkańców. Przyczynek do antropologii Wrocławia 75 Izabella Bukraba-Rylska: Lokalne zasoby kulturowe w świadomości mieszkańców gminy - przypadek Białowieży 93 Maria Z. Pulinowa: O kształtowaniu tożsamości kulturowej młodzieży w przestrzeni miejskiej 109 Anna Brzozowska-Krajka: Przestrzenie tradycji etnicznej w strukturze amerykańskiej metropolii (na przykładzie regionalizmu podhalańskiego) 121 Bronisława Kopczyńska-Jaworska: Ewangelicy łódzcy w przestrzeni miasta 133 PRZESTRZEŃ POGRANICZY Halina Rusek: Pogranicze etniczne - wielokulturowa przestrzeń 145 Urszula Swadźba: Przestrzeń pogranicza a wartości w życiu młodzieży. Próba porównania 155 Barbara Kołodziejska: Region lubuski - nowy obszar kulturowy 169