Miasto - przestrzeń kontaktu kulturowego i społecznego - Studia Etnologiczne i Antropologiczne, Redakcja (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2004)
Spis rzeczy Wstęp (Irena Bukowska-Floreńska) 7 Bronisława Kopczyńska-Jaworska: Miasto jako przestrzeń kontaktu kulturowego i społecznego 13 Sylwia Żwak: Współczesne miasto a uchwały rad europejskich 20 MIASTO - WIELOKULTUROWA PRZESTRZEŃ SPOŁECZNA Ryszard Kantor: Wielokulturowość miasta. Prolegomena do badań nad zróżnicowaniem kulturowym społeczności miejskiej Krakowa 37 Elżbieta Szkurłat: Najstarsze obiekty sakralne Łodzi jako symbole wielokulturowych tradycji miasta 47 Adam Bobryk: Przemiany struktury etnicznej i wyznaniowej miasta W perspektywie stulecia. Przykład Siedlec 60 Iwona Kabzińska: Sytuacja etnokonfesyjna Moskwy i jej odbicie przestrzenne 75 Anna Brzozowska-Krajka: Czy można skrzyżować pomarańczę z jabłkiem? Czyli perypetie z etnicznością w multikulturowej metropolii amerykańskiej (w świetle ﬁlmu „Moje wielkie greckie wesele”) 89 TWORZENIE I "WYMAZYWANIE" MIASTA Katja Jerman: Border Town of Nova Gorica and Its Role in Forming a New Urban Center: Nova Gorica in Its First Years after the Foundation 103 Barbara Pabian: Miastotwórcza rola Jasnej Góry 119 Katarina Koštialova: Máme v meste univerzitu?! 140 Joanna Makówka: Hipermarket - raj odzyskany? 149 Grażyna Ewa Karpińska: Miasto wymazywane. Historia łódzkiego przypadku 165 PAMIĘĆ SPOŁECZNA A FUNKCJE MIASTA Kamila Klauzińska: Miasto Ashera Ud Sieradzkiego 181 Grzegorz Odoj: Lokalna tradycja historyczna w świadomości mieszkańców małego miasta. Przykład Sławkowa 200 Kinga Czerwińska: Rola miasta W kształtowaniu mody i gustów estetycznych wsi. Przykład Śląska Cieszyńskiego 216 Magdalena Szalbot: Przestrzenie ludyczne miast pogranicza jako przykład miejsc kontaktów kulturowych 226 CZŁOWIEK W PRZESTRZENI MIEJSKIEJ Violetta Krawczyk-Wasilewska, Katarzyna Orszulak-Dudkowska: Samotność W Wielkim mieście, czyli współczesne sposoby poszukiwania partnera 241 Agnieszka Chwieduk: Biuro matrymonialne z perspektywy kontaktu kulturowego w przestrzeni miejskiej 251 Jolana Darulova: Komunikácia v meste rodovou optikou 264 Ivan Chorvat: Zmena rodových rolí v mestskej rodine na Slovensku: ﬁkcia či skutočnost? 271 Zuzana Beñuškova: Domová samospráva - inštitucionalizovaná forma susedstva 280 ZAGROŻENIA SPOŁECZNE W MIEŚCIE Edward Nycz: Antynomie partnerstwa społecznego w kształtowaniu kapitału społecznego i symboliki miasta przemysłowego. Szkic do problemu na przykładzie miasta Z-Z 291 Jacek Grzywa: Zjawiska współczesnej patologii i zagrożeń społecznych w mieście 306 Piotr Wacław Gorczyca: Choroby psychiczne w obszarach społecznych miasta 323 Piotr Wacław Gorczyca, Jacek Grzywa: Występowanie problemów alkoholowych w przestrzeni miasta 340