Problemy ekologii kulturowej i społecznej w przestrzeni miejskiej i podmiejskiej - Studia Etnologiczne i Antropologiczne, Redakcja (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2006)
Spis rzeczy Wstęp (Irena Bukowska-Floreńska, Władysław Jacher) 7 PRZESTRZEŃ MIEJSKA I PRZEMYSŁOWA A PROBLEMY EKOLOGII KULTUROWEJ I SPOŁECZNEJ Irena Bukowska-Floreńska: Adaptacja czy tworzenie ekosystemu kulturowego? 15 Piotr Wacław Gorczyca: Analiza socjodemograficzna występowania problemów alkoholowych w przestrzeni miasta 32 Antoni Kuśka: Portret miasta Jastrzębie Zdrój w ostatnim półwieczu 42 Iwona Kabzińska: Życie w miejskim hałasie 51 Grzegorz Błahut: Akty symboliczne w przestrzeni zdewaluowanej. Przykład urban exploration i graffiti 63 Irena Kotowicz-Borowy: Mieszkańcy miast a kwestia degradacji krajobrazu kulturowego wsi 76 ITEGRACJA I TOŻSAMOŚĆ LOKALNA JAKO SPOŁECZNE WARTOŚCI EKOLOGICZNE Władysław Jacher: Integracja i adaptacja kulturowa w społecznościach pogranicza — na przykładzie Śląska opolskiego 85 Grzegorz Odoj: „Swój" i „obcy" w przestrzeni małomiasteczkowej Sławkowa 96 Jacek Malikowski: Erozja tożsamości społeczno-kulturowej mieszkańców Będzina po holocauście 112 Agnieszka Chwieduk: „Styl ekologiczny" jako element tożsamości lokalnej 127 Grzegorz Studnicki: Stowarzyszenie LIBERTE jako przestrzeń aktywności środowisk alternatywnych — specyfika miejsca a przestrzeń miejska na styku kultur w Czeskim Cieszynie 143 PRZESTRZEŃ TWÓRCZA, LUDYCZNA I WIERZENIOWA — ADAPTACJA CZY NISZA EKOLOGICZNA? Renata Hołda: „Szklane domy" - o pewnym koncepcie literackim i jego realizacji 161 Edyta Korepta: Człowiek i przyroda w literaturze 178 Kinga Czerwińska: Ekologia kultury w kontekście sztuki samorodnej 189 Dorota Świtała-Trybek: „Hobbyści to ludzie szczęśliwi". O wybranych formach spędzania wolnego czasu w środowisku miejskim 198 Ryszard Kantor: „Złota klatka". Współczesna przestrzeń konsumpcji zabawy 213 Jacek Grzywa: Funkcjonowanie zborów świadków Jehowy w środowisku miejskim w Polsce — analiza socjokulturowa 223 Jan Kajfosz: O przemianach przestrzeni publicznej 237