Zagadnienie zróżnicowania etnicznego Austronezji w świetle analizy transportu wodnego - Kłodnicki, Zygmunt (Studia Etnologiczne i Antropologiczne, 2021)
Artykuł stanowi próbę określenia granic regionów kulturowych i dróg ekspansji niektórych wytworów z zakresu kultury nautycznej w Autronezji. Autor rozpatruje warunki rozwoju żeglugi na tym obszarze i podkreśla istotną rolę w tym procesie środowiska geograficznego. Zawraca uwagę na znaczenie tratew w migracjach Austronezyjczyków. Wskazuje, że łodzie z urządzeniem statecznicowym można uznać za differentia specifica kultury Austronezyjczyków od momentu opuszczenia przez nich południowo-wschodniej Azji. Na podstawie analizy zróżnicowania budowy urządzenia statecznicowego, wyposażenia łodzi i terminologii żeglarskiej autor określa drogi ekspansji kulturowej w Austronezji. Integralną część artykułu stanowią mapy dotyczące łodzi z urządzeniem statecznicowym i regionalizacji kulturowej omawianego obszaru.